­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio op 17 december 1936 in Buenos Aires, Argentinië, was de 266e paus van de Rooms-Katholieke Kerk.

Paus Franciscus web(c) Ramon Mangold/Katholiekleven.nlHij werd verkozen op 13 maart 2013 en ging de geschiedenis in als de eerste paus uit Latijns Amerika, de eerste jezuïtische paus en de eerste paus die de naam Franciscus aannam, ter ere van Sint-Franciscus van Assisi. Zijn pontificaat stond in het teken van nederigheid, eenvoud en toewijding aan de armen en gemarginaliseerden.

Vroege Leven en Roeping
Jorge Mario Bergoglio werd geboren in een familie van Italiaanse immigranten. Hij studeerde chemie aan een technische school voordat hij zijn roeping vond in de priesterlijke dienst. Bergoglio trad in 1958 toe tot de Sociëteit van Jezus, beter bekend als de jezuïeten, en werd in 1969 tot priester gewijd. Hij diende als docent en rector op verschillende jezuïetenscholen, en werd door zijn collega's gewaardeerd om zijn intellectuele capaciteiten en pastorale zorg.

Opkomst binnen de Kerk
In 1992 werd Bergoglio benoemd tot hulpbisschop van Buenos Aires en in 1998 werd hij aartsbisschop van Buenos Aires. In zijn tijd als aartsbisschop stond hij bekend om zijn eenvoudige levensstijl en zijn nadruk op sociale rechtvaardigheid. Hij nam vaak de bus naar zijn werk en woonde in een eenvoudig appartement in plaats van de bisschoppelijke residentie. In 2001 werd hij door paus Johannes Paulus II tot kardinaal verheven.

Pauselijk Pontificaat
Toen hij in 2013 tot paus werd gekozen, verraste Franciscus de wereld met zijn bescheidenheid en toewijding aan de armen. Hij koos ervoor om in het bescheiden Vaticaanse gastenverblijf, Casa Santa Marta, te wonen in plaats van in het Apostolisch Paleis.
Franciscus benadrukte herhaaldelijk de noodzaak van een "arme Kerk voor de armen" en riep op tot meer barmhartigheid en begrip binnen de Kerk.

Belangrijke Initiatieven
Franciscus lanceerde verschillende belangrijke initiatieven tijdens zijn pontificaat, waaronder:
• De encycliek Laudato Si' (2015), waarin hij opriep tot wereldwijde ecologische bekering en actie tegen klimaatverandering.
• De Synode over het Gezin (2014-2015), die leidde tot de apostolische exhortatie Amoris Laetitia, waarin hij pleitte voor een meer pastorale benadering van kwesties als echtscheiding en hertrouwen.
• De hervorming van de Romeinse Curie, om deze transparanter en effectiever te maken.
• Zijn inzet voor interreligieuze dialoog en vreedzaam samenleven, zoals zijn historische ontmoetingen met de groot-imam van AI-Azhar en zijn bezoek aan Irak.

Erfenis en Invloed
Paus Franciscus zal herinnerd worden als een charismatische en vernieuwende leider die de Kerk dichter bij de mensen bracht. Zijn boodschap van barmhartigheid, eenvoud en gerechtigheid resoneerde bij miljoenen mensen over de hele wereld, zowel binnen als buiten de Katholieke Kerk.

De dood van Paus Franciscus markeert het einde van een opmerkelijk tijdperk in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk. Zijn leven en werk blijven een bron van inspiratie voor toekomstige generaties.

Moge zijn ziel rust vinden in de eeuwige vrede.

H. Franciscus | Actueel

button vastenwandeling 540px

H. Franciscus | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­